Followers

Friday, December 30, 2011

Breathless..

Hye ..
I drop here for a while.Ayat zaman kuno yg akan aku keluarkan for sure kalian2 sekelian akan memahami Whuaaaa...dah lama tak meng-up-date blog.Aper boleh buat buzy memanjang dgn lab report yg tiada penghujung, quiz everyweek ntah bila nak habis and the most important masa yg  banyak aku habiskan bersama movie2 korea hasil daripada usaha keras aku mendownload dan usaha sama dari member dlm menjalankan urusan copy2 nie.Ok bajet macam ada org baca mukhadimah aku nie.Ada aku kisah !!
( thanks bagi sesiapa yg singgah)


Ok bagi pelajar lepasan SPM aku ucapkan tahniah sebab perjuangan korang untuk SPM dah tamat ( sebenarnya aku tak tau pon bila last paper korang ) doa-doakan moga kalian dapat result yg terbaik.For sure juga lepas nie mesti akan bertambah lagi bakal blogger baru alah lepasan spm katakan tak der benda nak buat so mesti korang buat blog macam aku dulu2.Dulu-dulu semangat juga nak update blog tapi sekarang hampeh ajer kalau ader mood ader la benda yg bakal aku merapu tapi sekarang dah hilang sikit penyakit tu.
Tapi sekarang nie aku dah dapat penyakit baru entah macam mana la nak pulihkan balik nie semua gara-gara Kdrama kalah filem ombak rindu.Sure girls kat luar sana tu 99.9% akan terpesona dgn mamat korean nie.Ok aku ulang sekali lagi ok mamat korea bukan mamat indon aku tak hina mamat2 indon tapi ini realiti life korea or indon yg girls suka.Sure la korea lagi2 mcm Jang Geun Suk so sweet ala-ala perempuan lagi  dgn long hair.Ok stop here aku tak nak kutuk dah i minat Jang Geun Suk ok..Full stop here.

End point kat no need to worry about what people will think about you.And remember that you are the most special if you live in your own breathless.You can fly in to the moon and do what ever you want but pastikan korang berada di alam nyata that's real life mean.

ps:/ Breathless i love this song by Shyne Ward.


Terima Kasih

Saturday, December 10, 2011

i learn more i love u more..

hey nice day forever...

i learn more and now i love you more.Ohh shit,....sebelum nie itulah subjek yg paling aku benci.Buka jer buka fikiran antah ke mana.Of course la benda yg baca tu tak masuk otak but now i love it more, aku pon tak tau why? Dulu puas nak kena hafal tu pon kadang2 jawab exam merapu-merapan mcm main ada gak.Hehehe  but now aku memahaminya dan aku dapat menghayati isi yg tersurat it become my life now..thanks  sangat for my lecture that make me realize how it's important for me now.


Yupss...diri ini sudah mempunyai kesedaran yg tinggi walaupun kadang2 seringkali menjadikan time experiment kimia experiment yg tak pernah menjadi ader jer yg silap terlebih tu terlebih nie but my lecturer always cool man...

remember that our life is long journey so make it simplest time for your next steps..
Terima Kasih

Thursday, December 8, 2011

Develop Yourself..

Hello..

 
kita bermula dengan tidak mengenal apa-apa dari situ kita mula mengorak langkah untuk mengenal apa yg berada disekeliling  ini kita diajar menulis, membaca dan mengira.Tanpa rasa jemu kita berusaha untuk mempelajarinya.

Tapi ingatlah walau halangan yg mendatang walau ujian melanda dipertengahan jalan bukan bermaksud kita perlu berhenti di situ bukan bermakna di situ noktah kita tapi sedarlah ia satu titik permulaan baru buat kita semua jangan jadikan halangan dalam hidup ini punca kegagalan kita pada masa akan datang.
Terima Kasih

Thursday, December 1, 2011

tak bertajuk..

hello semua take little breath here...
nice day hopefully kalian2 semua..

Dah lama tak mengupdate  blog nie, tak bermakna tiada benda yg aku nak tulis tapi bila jer nak tulis mesti ada benda lain yg kena buat.Nak kata buzy i'am not prime ministry sampaikan aku pon boring tengok layout yg sama nak buat macam mana tak berminat nak tukar.Sebenarnya aku berblog just suka-suka kalau bermood untuk menulis aku tulis kalau tak sebulan pon still post yang sama nothing change.Kalau mood time jiwang-jiwang tu maybe boleh la keluar pasal cintan-cintun.Baru aku sedar bnyak post yg lama ter-delete sbb dh semakin menjadi seorg yg matang walaupun sentiasa jadi kanak2 riang..
Kadang-kadang tak der benda pon yg nak tulis itulah salah satu faktor dominatnya, bajet macam la ada org nak hadap aku punya tulisan sangat.Whatever la !!Ini untuk memori aku...

 
Home sweet home now macam selalu la rumah tempat aku sekarang nie.Nak buat macam mana dah tempat aku belajar dekat dengan rumah so takkan nak lepaskan peluang weekend dengan family aku kot.Fikir punya fikir dan disebabkan aku baru lepas study chemistry subjek inilah hasil cetusan minda aku..goggle2 terjumpa nie..Senyum sorg2...



ps/: i love myself so much....
Terima Kasih

Friday, November 18, 2011

OMG......

Salam Jumaat semua..

Jumaat terakhir bagi cuti kali nie.Esk dah balik matric, kejap jer cuti dah nak start sem 2.Macam biasa la  sifat malas nak balik hostel tu tetap la ada.Nak tinggalkan umah tu sedih la gak but sedih2 tu kejap jer lepas dah huhahuaha dgn member mood belajar datang balik everthing will be ok.

Hidup sebagai seorg students kolej/U and pelajar sekolah amatlah berbeza.Dulu kalau cuti sekolah jer tu la bab yg paling happy.Boleh gi jln2 n stay kat rumah.Habis semua channel or movie boleh khatam.Tapi sekarang bila dah jadi pelajar kolej perkara2 macam tu la amat dirindui...

Emmm...macam tak percaya jer esok aku dah nak balik.Walaupun kolej dekat jer dgn rumah tapi minds aku still malas lagilah...Huhuhuhu.What ever la yg penting hari ahad kelas start lewat,
Terima Kasih

Tuesday, November 15, 2011

Wuuuuu....

hey semua...

There are many uncertainties in life. But one thing for sure, life is full of surprises! Intro nie dr bukan penggoda. Yeahhh...i say surprise beb terutama bila ada yg morning2 lg text your.Ahhh...excited doll bahagianya hidup but 100%-infinity aku sure lepas tu mesti akan ada parallex error yg bakal menggangu relationship korang, apa pun tak boleh.First start with syg, dear , or so on mungkin sebab terchemistry lebih kot OMG plisssss la.Lumrah hidup manusia yg takkan pernah bersyukur dgn apa yg dia ada.Bila hilang baru nak kejar balik YOu even naik kapal terbang ker , but sure You takkan dapat balik dah sebab yg dikejar tu dah pandai bawa roket sebab dia nak cari planet yg lain...laju siot 1000km/s. Then ditambah pula sikap hipokrit ala-ala jantina melayu terakhir or whatever la.No need to explain just think it by yourself.

Dlm hidup nak try macam2 until loss something yg amat berharga.Serius aku tak tipu and most surprises when your birthday ada member yg terlebih hyperaktif yg nak kenakan korang,drama...drama mybe boleh dapat anugerah skrin kot just skrin tv plasma 100 inci untuk rumah korang sendiri kot yela siap ada babak2 baling tepung gitu . But you must realize that itu semua hanya sementara.Semua itu akan berlalu senada, seirama like Adele MUSIC someone like you cause after this MAYBE or YES kita akan lupakan semuanya.Melupakan tu aku pasti tapi tahap keberapa penyakit kelupaan itu aku tak sure sangat better pergi medical check up untuk keterangan lanjut.Mungkin kalian sekalian berisiko tinggi menghadapinya kecuali aku dan beberapa orang yg lain (  Insyaallah takkan melupakan kalian2 semua )

Memories will move slowly.Emm,,,, kalaulah dia ada kaki mungkin dia pun nak lari macam kita tapi apakan daya kita adalah manusia dia hanya perkataan yg terhasil drp gabungan beberapa huruf yg membentuk satu sebutan.Jika ada gugel translator dalam hati, pasti dia pon bingung untuk menterjemahkan perasaan ini dalam bentuk perkataan.Ok stop.Tak perlu nak touching2 la.Be chil la beb gua bilang.


=.='Blalalalalalallala....Rase sedih tiba-tiba datang tanpa sebab. Boleh salahkan setan tak sebab ganggu perasaan yang suci ni? =.=' ini pon sama.
ps:/ suka-suki x dtujukn kpd sesiapa.Just nota kaki dlm hidup yg kadang perlu dikenang juga walau bukan selalu.

Terima Kasih

Friday, November 11, 2011

No Idea...

hey semua


hope success selalu.Seminggu dah berlalu aku punya cuti baru sekarang terbuka nak update blog nie.
Sekarang full time with family terutama with anak2 buah aku..No idea for now.
Just want's to say enjoy your life..





ps: terjumpa something tadi.Happy2...

Terima Kasih

Saturday, October 8, 2011

Dream..

Hey my semesta....
Hope has great day for today..ok fine thank for you who drop in my site here.Nothing to say for now just in exam mood here.But i' jelous sangat dgn member2 yg finish their exam.But my paper just coming soon i so worried about it.The words study..study always in my minds but sometime i termalas juga.Starts  from this week i will taken pra pspm...oh no that's mean my day after this will become more exciting.



Dream..dream and dream...bestnyer kalau dalam hidup nie apa yg kita impikan berjaya kita lakukan.Impian aku tinggi beb tapi tak salahkan kalau impian kita tinggi tapi kita mestilah hidup  dalam dunia realiti yg macam2 perkara yg bakal berlaku.Tiba-tiba jer aku terkagum seketika dgn sesetengah manusia...

Apekah..?
Stop here sbb tersangat malas ketika nie,,




ps://////////


Terima Kasih

Friday, September 23, 2011

Wasted Years

Hey all..

From the coast of gold
across the seven seas we travel on
far and wide
but now it all seems
we stranger to our self
and all the thing something do
it isn't us but someone else

Close our eyes and think of home
another city goes by
in the night
ain't it funny how it is
you never miss it until it went away
and our is lying there

So understand
don't waste your time always searching for
those wasted years

face up...make your stand
and realise you living in the golden years

Too much time on our hand
can't ease the pain so easily

when you can't find the words to say

it's hard to make it through another day
and throw uor hand up to sky


ps:/ tak der benda nak buat..

Terima Kasih

Muhasabah itu perlu

HeyHey..

Take a few minute here to  view you again.In silence does't mean that forgot tapi ada tanggungjawab yg harus aku laksanakan.Yupsss...being a student need more concentration what ever we do walaupun kadang2 tu terbabas juga dgn buat benda yg tak bertauliah.Bayangkan kalau study jer memanjang nanti teroverdos pandai terlebih susah juga so take a time dlm diri do something yg boleh membuatkan kita happy.Something ada juga org yg kata life aku nie boring or blabla..whatever la yg penting aku happy now lepak-lepak dgn member2 baru sharing apa yg patut hidup macam tu baru ada kebebasan.If we want happy, our life must be free.That's mean bukan terlalu kingsocial or something like that.Tapi kita tahu apa yg kita buat itu baik atau buruk.Dah besar so pandai-pandai la fikir.





Fahami ayat nie baik-baik tau. Lepas tu fikir-fikirkan.

When you give-up or istilah melayu senang sikit " putus asa" you must remember that  someone will always with you side " Allah " one names that you must remember all the time.Kadang-kadang tanpa kita sedar hidup nie satu anugerah yg tidak ternilai dlm setiap tindakan yg dapat mendamaikan jiwa.


Kita dianugerahkan satu nyawa yg harus dijaga sebaik mungkin pernah terfikir tak kenapa manusia nie begitu istimewa? Kita juga dianugerahi nikmat sebuah perasaan yg tidak ada kepada makhluk yg lain hanya kita yg mampu merasai itu semua.Mencintai dan dicintai itu adalah perkara normal yg ada pada manusia.Tapi seharusnya kita menjaga setiap tingkahlaku ia boleh menjadi penawar atau racun dlm hidup.




Kadang kita perlu curi sedikit masa untuk muhasabah diri ini.Sebagai manusia biasa kita tidak lari dari melakukan kesilapan.Kadang-kadang kita tidak sedar yg perbuatan kita telah menyakitkan hati org lain terutama org yg kita sayang.Tidak salah juga rasanya jika kita simpan perasaan sayang itu agar ia lebih bermakna dan berharga.Jangan mudah ungkapkan ungkapan sayang itu, mungkin pada masa yg akan datang ungkapan itu tidak mempunyai makna lagi.

Boleh tak bukakan sedikit minda ? Sama ada kita bersedia untuk menghadapi hidup yg bakal mendatang.Sayang rasanya kalau usia kita yg muda ini kita sia-siakan begitu sahaja tanpa ada manfaat.




-Aku suka Ldy Lickem...

ps/:Termood jiwang malam nie.Nie mungkin post sampai aku final exam.

Terima Kasih

Saturday, September 17, 2011

So Sad ( Boys Over Flowers Theme Song)


Terima Kasih

new or never..

hey..
Dah lama tak buka blog nie, kesiannya dianak tirikan sudah.Hurmm...dah nak final for first sem so exam pon dah dekat.Kadang2 tu takut pon ada, kadang terfikir gak betul ker jln yg aku pilihan sekarang.Tu la yg dinamakan hidup kita takkan tahu apa kesudahan yg akan berlaku.Mungkin kita mampu berusaha untuk capai apa yg kita inginkan tapi...


New or never the happiest people don't have the best of everything, they just make the best of everything event we in trouble seriuex.
i don't know what to write here...

------------------------------> i be......for....!

Terima Kasih

Monday, August 22, 2011

So In Love





                    Love, love and love again.It's ok if you all boring about love but i like to write about it hahahaahaha....Sebab dulu pernah ada angan-angan nak jadi penulis novel ala-ala hlovate tu la, tapi nak buat mcm mana aku buzy sekarang nie ( bajet pandai mengarang sangat ) ok whatever la yg penting aku suka apa yg aku tulis.Kalau tak suka no comment !!!
.
          Bagi aku yg masih ketandusan ilmu tetapi kaya dgn senyuman nie yupsss...suka senyum tapi org yg aku kenal jer.., life can be simple, that depends on one who like to live with it whatever la blablablaaaa.. Which to make it simple or complicated, it is up to one to decide. 



Simple living is easy to achieve if one learn to accept the unacceptable. Bajet mcm tak boleh hidup without love, bagi sesetengah orang jer ok bukannya semua. The words may not be the biggest word, but the kindness it holds will make it big to those who hear it. All these will be in place as God watches over one person from a distance...and then the miracle happens.That's is a something will happen in real life , no comment about that. Just tulis untuk sesuka shj je,..




Terima Kasih

Saturday, August 20, 2011

Suke Sesangat....

Assalamualaikum.....




Letak gambar kucing je sbb yg aku lukis tu dah delete, tapi dr blog je..



,,,
Hari nie baru belajar buat doddle weh.Sebab excited sangat tengok kak mili buat so try la paint2 sikit.Walaupun hodoh mcm nie pon still happy kot sebab sebelum nie aku bukan pernah sentuh pon benda2 paint mcm nie.Kalau bab2 lukisan dulu fail terus.Hahahah...kiranya nie pon salah satu assigment yg aku kena siapkan just untuk mengisi masa lapang yg ada.Kepada sesiapa yg dah pro bab doddle nie kalau tengok aku punya doddle jgn kutuk ok tapi tolong la ajar kite nie budak baru belajar,

p/s: selamat menjalani ibadah puasa yg ke-20
( kredit to blog edina kasyah sbb dy aku tau buat doddle)

Terima Kasih

Friday, August 19, 2011

Nothing Impossible

Hey semua..

Sometime anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination. So i don't want to live with a subshell of imagination.But I just want some catalyst to make me flowing away with my imagination to move away from here.From what...?

Sometimes i've believed as many as six or thousands impossibble thing before we weak-up in the  morning.But i know that in our life is nothing impossible.Event hidup someone itu seteruk mana pun tak mustahil satu hari nanti hidup dia akan lebih bererti.Dlm hidup nie kita tak boleh nak predict something yg bakal berlaku but kita boleh merancang dan menyusun perjalanan atau halauan kita agar tak sia-sia dikemudian hari.Dengan adanya perancangan itu mungkin hidup kita ini lebih bererti dan setidak-tidaknya kita sudah ada matlamat yg perlu dicapai dlm lima tahun yg akan datang.Kalau boleh bagi aku lima tahun yg akan datang aku sudah degree ( hidup mau angan2 jugakan) and tak salah juga kalau kita ada angan tapi jgn terlalu obses dgn angan-angan tu sampai tak lakukan apa-apa untuk capai kembali angan kita tu.

Contoh terdekat yg boleh aku ambil seteruk mana pun seseorg student tu yg dibebani dgn masalah or apa-apa yg menggangu perjalanan dlm pelajaran boleh jadikan ia sebagai satu cabaran.Hidup kalau zero dugaan or halangan tak  best la.






p/s: selamat berpuasa untuk hari yg ke-19

Terima Kasih

Saturday, August 6, 2011

Iman 4.0 Flat..

Tajuk Cerpen ini: Iman 4.0 Flat..
by Heliza 

Mungkin apa yang ingin aku sampaikan ini adalah perkara biasa bagi sesetengah individu. Namun, aku harapkan moga pengalaman hidup ini dapat dijadikan iktibar dan titik tolak perubahan insan yang membacanya. Insya-Allah.
Aku berasal daripada keluarga yang serba kekurangan... makan, minum dan pakaian jauh sama sekali seperti rakan-rakan yang lain. Mungkin ini yang menyebabkan aku kurang mempunyai sahabat yang dapat mendengar keluh-kesah hidupku. Seingat aku, hanya ada tiga insan yang teramat penting dan bermakna dalam hidup pada waktu itu, ibu, kakak dan abang Cik. Mereka antara insan kurniaan Tuhan yang sentiasa menjadi tempat untukku bergurau dan berjenaka. Sahabat? Saat itu aku masih belum memahami makna di sebalik perkataan itu.
Aku masih ingat ketika saat aku ingin melanjutkan pelajaran ke Matrikulasi. Dengan berbekalkan duit hasil daripada pemberian saudara terdekat, aku membawa diri menuju ke sebuah negeri yang sebelum ini belum pernah ku jejaki. Keseorangan diri, bukan bersama keluarga seperti insan dan rakan-rakanku yang lain. Aku masih ingat kata-kata arwah ibu beberapa hari sebelum keberangkatanku.
"Alif tak payah pergilah Kedah. Kalau mak sakit ke, mati ke, Alif takkan sempat jumpa mak.."
Kata-kata yang pada waktu itu sukar untukku tafsirkan dengan logik akal. Apa yang penting bagiku pada waktu itu ialah dapat melanjutkan pelajaran walau sejauh mana pun kaki ini perlu melangkah. Benak hati terfikir, mungkin ibu risau tentang perjalanan aku nanti. Jauh, dari Pahang menuju ke Kedah mengambil masa 10 jam dengan menaiki bas. Seorang diri pula.
"Allah ada ibu, Allah ada..."
Alhamdulillah, dengan bekal hanya Iman dan tawakal, akhirnya sampai juga kaki ini ke medan perjuangan ilmu bergelar Kolej Matrikulasi Teknikal Kedah. Melihat rakan-rakan yang datang bersama keluarga, tergambar betapa gembiranya perasaan mereka. Bertuah mereka, patut bersyukur pada Ilahi. Ibu dan ayah mereka senang, ada kereta untuk membawa anak tersayang menuju ke medan perang. Ayah aku? Hmm... teringat pula kereta lamanya yang tersadai di depan rumah. Ayah selalu bertarung dengan kereta kesayangannya itu. Sekali sekala syukur jika kereta itu dapat dihidupkan, tetapi selalunya memang sukar mendengar dentuman enjin daripadanya.
Harapan aku hanyalah satu, aku ingin memiliki satu-satunya angka yang cukup dikejar oleh pelajar ketika itu, 4.0 flat. Doa dan usaha aku gandakan dari hari ke hari demi mengejar kejayaan tersebut. Teringin sekali membawa balik angka tersebut dan menunjukkannya pada ibu. Walaupun ibu mungkin tidak mengerti apa makna di sebalik angka itu, cukuplah dapat melihat senyuman di wajahnya tatkala aku mengatakan aku antara pelajar cemerlang di kolej ini. Harapan itu aku simpan dan semat di dada. Adakah peristiwa itu akan telah tertulis di Lauh Mahfuz? Sungguh, Tuhan lebih mengetahui.
Aku masih ingat hari itu, hari Khamis. Aku keluar dari bilik kuliah dan menuju ke kantin. Aku cuba meraba-raba poket, mencari sekiranya masih ada sisa-sisa wang yang masih tinggal. Harapanku hancur, poketku kosong. Duit elaun telah habis aku gunakan untuk membeli barang-barang untuk menghadapi kuliah dan peperiksaan nanti. Dengan niat berpuasa, aku melangkah longlai menuju ke arah bilik. Mataku masih memandang rakan-rakan yang sedang enak menjamu selera masing-masing. Kalau ikutkan nafsu, ingin saja aku pergi ke arah mereka dan meminjam wang seperti sebelum ini. Namun bila memikirkan hutang yang masih tidak dapat aku langsaikan, aku mengalah. "Minum air paip lagi hari ni," desis hati kecilku.
Salah satu cara untuk aku menghilangkan rasa lapar adalah tidur. Cara itulah yang sering aku lakukan sejak daripada kecil lagi. Keluarga yang miskin menyebabkan kami sekeluarga sering menahan lapar sehingga berhari-hari lamanya. Mungkin sebab itu puasa tidak menjadi satu masalah buatku. Berlapar di siang hari sudah menjadi rutin waktu kecilku. Malam? hanya minum air paip dan terus tidur.
Aku melemparkan badan yang kian penat di atas katil dan cuba untuk lelap. Peliknya pada hari itu, aku mudah melelapkan mata, tidak seperti selalu. Dalam tidur, aku bermimpi perkara yang amat aneh sekali. Bayangkan, dua buah kotak masing-masing berada di sebelah kiri dan kanan. Lalu dua kotak itu bergerak menuju ke tengah antara kiri dan kanan, bercantum menjadi satu kotak. Setelah lama kemudian, hanya salah satu kotak sahaja yang kembali ke tempat asalnya tadi iaitu di sebelah kanan sedang kotak yang asalnya berada di sebelah kiri masih kekal ditengah-tengah.
Aku tersentak dengan deringan telefon bimbit yang berada di sisi. Dengan mata yang kurang jelas kerana tidak memakai cermin mata, aku melihat nombor yang tertera di skrin telefon. Ni nombor ayah, desis hati. Tanpa berfikir panjang aku terus menjawab panggilan tersebut. Eh, kenapa suara abang aku yang keluar ni? Mungkin talian di sana tidak berapa baik, sebab itu suara ayah dah macam suara abang, fikirku.
"Alif, mak dah takde..."
Kata-kata abang itu aku sambut dengan jeritan yang teramat. Sukar untuk aku percaya saat itu. Dalam keadaan wang yang kosong, aku bergegas menuju ke bilik sahabatku, Kamal. Saat itu, hanya dia yang terbit di benak fikiran. Mungkin dia dapat meminjamkan sedikit duit untuk tambang bas pulang nanti. Sesampai aku di muka pintunya, dia secara spontan melihat ke arahku lalu bertanyakan hajat kedatanganku.
"Mak aku dah meninggal Mal. Aku nak balik tapi takde duit. Pinjam RM50 mal, nanti aku bayar balik.."
"Takpe, kau tunggu sini, nanti aku datang balik. Tunggu kejap.."
Itulah sifat seorang sahabat. Dengan menebalkan mukanya demi seorang sahabat yang dalam kesusahan, dia pergi dari satu bilik ke bilik yang lain untuk meminta sedikit bantuan bagi membantuku. Beberapa minit kemudian dia kembali dengan membawa sejumlah wang.
"Nah lif, RM150 budak-budak ni yang kasi. Tak payah bayar balik, kau buat tambang bas dan makan minum kau dalam perjalanan nanti. Aku tahu kau tak makan dari semalam. Nanti aku jumpa pensyarah untuk tanyakan tentang bas. Budak sekolah kebetulan balik cuti seminggu hari ni lif, jadi tiket bas ke timur banyak dah habis. Kau tunggu sini."

........................................................................

Mataku memandang tepat ke arah mayat itu. Aku masih tidak dapat menerima hakikat tersebut. Itu bukan ibuku, aku memandang ke arah langit lalu bertanya seolah-olah insan yang sudah kehilangan akal dan akidah. Ya Allah, apa dosa aku sehingga kau uji aku sebegini rupa? Air mata lantas membasahi pipi, seperti menjawab persoalanku. Aku pergi tanpa redha ibuku... ucapan terakhirnya masih terngiang-ngiang lagi di benakku...
"Alif tak payah pergilah Kedah. Kalau mak sakit ke, mati ke, Alif takkan sempat jumpa mak.."
Keberkatan dalam hidupku mula hilang, itu yang dapat aku rasai. Peperiksaan akhir semester satu merupakan penyeksaan buatku. Sukar sekali untuk aku menjawab persoalan yang diberi walaupun sebenarnya aku mengetahui jawapannya. Betul, walaupun aku tahu jawapan di sebalik soalan, aku masih tidak mampu menjawabnya, sukar untuk difahami, tapi itulah apa yang aku alami. Waktu itu aku mulai sedar, angka yang selama ini aku kejar tidak mungkin dapat aku miliki. Satu sahaja doa yang sering aku panjatkan pada Ilahi.
"Ya Allah, sekiranya Engkau tidak mengizinkan aku untuk memiliki 4.0 flat dalam pelajaranku, izinkanlah aku mendapat 4.0 flat dalam Imanku Ya Allah. Amin"
Saat itu barulah aku benar-benar sedar, aku terlalu mengejar 4.0 flat sehingga aku lupa tentang keberkatan daripada seorang ibu. Apabila keputusan diumumkan, hanya seorang pelajar sahaja yang mendapat 4.0 flat dalam kolejku. 4.0 flat, yang terbaik dan sempurna sekali, semua "A". Sehingga hari ini baru aku sedar, bukan 4.0 flat itu yang aku kejar. Tapi Iman 4.0 flat, Iman yang sempurna daripada semua segi. Semuanya "A", seperti para sahabat Baginda Nabi Muhammad S.A.W.
"Ya Allah, kurniakan aku iman 4.0 flat, Iman yang sempurna..."
Pada kawan-kawan dan para sahabat yang membaca, harap kamu semua dapat mengambil iktibar. Sampai saat ini, keberkatan dalam menuntut ilmu masih saya tercari-cari. Usaha telah saya lipat gandakan, pensyarah dan tenaga pengajar telah sehabis usaha saya hormati. Namun kemudahan dalam menuntut ilmu tidak lagi saya rasai seperti dulu. Keputusan dalam peperiksaan semakin menurun dan tekanan dalam hidup semakin bertambah. Kenapa? Kerana Ibu.
Saya berasal dari keluarga yang susah dan waktu penghijrahan saya ke Kedah itu adalah saat di mana ibu sedang mengalami sakit tenat tetapi saya tetap dengan pendirian untuk menuntut ilmu dengan harapan dapat membetulkan umat Islam dan diri sendiri. Sedangkan saya tidak sedar saya dalam kemurkaan Allah. Sehingga hari ini saya berdoa, moga Allah ampunkan dosa saya terhadap ibu. Tiap-tiap pagi saya hadiahkan pahala al-Mathurat buat ibu, tetapi masih sehingga kini belum terjawab persoalan di benak fikiran. Anak soleh atau anak derhakakah aku ini?


Dari Abu Hurairah r.a bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: 'Apabila seorang anak Adam mati putuslah amalnya kecuali tiga perkara, sedekah jariah atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya.'
[Hadith Sahih - Riwayat Muslim dan lain-lainnya]
Ingat sahabat sekalian, nabi menyebut "anak yang soleh". Ada satu syarat yang teramat berat sekali di situ iaitu soleh.

"Senangnya soleh di mata manusia, tetapi sukarnya untuk soleh di sisi Maha Pencipta."
- Artikel iluvislam.com

Terima Kasih

Happy Fasting Day..

Salam ramadan semua...



munsyi.tumblir
Ramadan Ya Ramadan Lakukan Yg Terbaik Untuk Bulan Nie Tau..
Hope2 Setiap Ibadat kita sentiasa diterima dan sentiasa diberkati selalu





hope u all have a great day..
terawih jgn lupa
banyak nikmatnya..!!!


Terima Kasih

Friday, August 5, 2011

Simple rules in life..

Semekon semua..
Love you all---------------------->

munsyi.tumblir.


Terima Kasih

Sunday, July 31, 2011

Salam Ramadan Semua...

Salam Ramadan semua..

Ramadan menjelang lagi kali ini buat kita semua.Kedatangannya sentiasa dinantikan membawa seribu keberkatan buat kita insan di dunia ini.Kelebihan bulan ini tidak terhingga.Janganlah kita melepaskan setiap detik yg ada untuk  melakukan kebaikan dan janganlah kita menggunakan setiap detik yg ada ini untuk melakukan keburukan.

Di panjatkan kesyukuran tidak terhingga, kita diberi lagi perluang untuk merasai bulan Ramadan yg perlu keberkatan ini.
Kemanisan bulan ini akan sentiasa diingati yg jauh didekatkan yg dekat akan sentiasa berada dihati.

Takkan aku lupa ramadan bersama-sama teman2 dibangku sekolah aku dulu kalian semua adalah cebisan kenangan yg tidak akan pernah aku lupakan sentiasa tersirat dihati ini..
Walaupun semua antara kita sudah mempunyai perjalanan tersendiri tapi cebisan kenangan itu akan bermain dibayangan mata ia setiap detik yg berlalu menjadi memori kau dan aku..

Di sini perjalanan aku baru bermula dan setiap persahabatan baru terjalin..
Sukar diungkap melalu tinta disini kerna ....********

Terima Kasih

Monday, July 25, 2011

saboq...

Assalamekom semua.....
Ok dgn sepantas kilatnya kat sini aku buka blog nie yg boleh dikatakan semakin dianak tirikan nie.Dah lama benar aku tak update bukannya tak dak story tapi masa aku yg ada nie terlalu singkat.Yela sekarang nie dah hampir dgn musim ups untuk bebudak matrik boleh countdown tinggal bebrapa hari jer lagi.

Prepare untuk ups nie perhh...boleh dikatakan everyday akan ada quiz dah tak boleh nak kira dlm satu minggu tu berapa banyak quiz yg terpaksa ambik.Tak cukup dgn quiz kena plak jawab pra ups soalan yg boleh dikatakan sama dgn ups sebenar..Boleh dikatakan minggu nie teramatlah buzy...

Yg paling menyedihkan ups start second day puasa....Hurmmm...itulah dugaan kat sini.Sibuk sangat.Baru peringkat matrik klau yg tinggi2 tu tak dapat lorhhh... aq bayangkan


Ok nak stop kat sini my chemistry memanggil untuk dibuka, my biology mula memanggil untuk dihafal.Wish good luck for me ok....---------------------->>>>>
Terima Kasih

Friday, June 24, 2011

Expressing...

Hey semua...

I just found it so i want you all to read all this ok...and thinks about it!!


Anonymous asked: i have been expressing; as much as i could. but eventually you learn nothing about me.in fact we came out of this as apart and as ignorant as ever.
yeah.maybe the fault was; i was the one who was supposed to understand your unexpressed expressions.
and yeah. the blame was on me. again.
[its about a friendship.randomly, can you just blurt out some word,some naseehah? i'm sorry, i just need a stranger's opinion. thanks in advance]


I’m so sorry for answering this very late coz I’ve been asking my friends about this. I didn’t get exactly what you’re trying to ask but anyhow, here are what me and my friends have to say about this.

1. Sabar. Be patience. Anger will only lead to many other problems . especially when you’re dealing with other people.

2.Think in their shoes. Everyone has different background and we should understand that. Walk in their shoes to know why they acted like that.

3. Confront. Met your friend and discuss with them face to face. Tell them the truth, clear up the misunderstandings.

4. Doa. Pray to Allah after you’ve did your best clearing the misunderstanding or preserving the friendship.
we cannot change others. But we can change ourselves. InsyaAllah, when we change, Allah will change others’ perception about you. They may need some times but eventually, with Allah’s willing, they’ll change their behaviour, the way they treat us. :)
Wallahua’lam.
Sorry. Not helping much. This is my friend’s answer btw,
Life is not pain...ok.

Moral value kat sini kalau kat mana pon kita berapa try2 la sesuaikan diri dgn alam nie.Don't make your life become trouble ok..!!


Terima Kasih

Thursday, June 23, 2011

Hey semua...



kadang tu apa yg kita inginkan tak semestinya
dapat
setiap kita inginkan sesuatu yg memungkinkan
sama ada kita akan mendapatkan ia atau tak
so kadang2 tu kita harus lupa apa yg kita inginkan
dan
dapat apa yg kita takuti itu lebih baik
!!!!!!!!

Terima Kasih

Sempat lagi buat Kali Nie..

Assalamualaikum semua...

Yeahh...quiz dah tamat  sempat gak aq buka blog nie.Main point here apa lagi " Pilihan Raya" bukan untuk pilih perdana menteri or dia punya alih lembaga tapi pilihan raya kat sini nak pilih Yang Dipertuan untuk JPP atau istilah panjang dia jawatankuasa perwakilan pelajar.Sorg budak kelas aku nie tercalon so dgn 100% mesti akan undi dia sbb akan ada kebaikan untuk kelas kami.


Time kempen dia cuma sehari jer so mana2 yg bertanding mesti akan ada manifesto yg tu aku tak berminat.Tapi aku tabit spring kat dorg nie coz dapat bagi ucapan dlm kuliah yg ramai.Whuahuahua,,,bukan senang tu nak cakap when semua mata pandang kita.Mesti jantung mcm nak jatuh jer.

Hurmmm...tapi yg amat mendukacitakan diorg yg pilihan raya aku yg lambat dapat balik rumah.Hahahahah..apa2 pon esok pagi morning my parents akan tunggu kat matrik nak bawa aku balik so excited.
Terima Kasih

bUzy...

Assalamualaikum....
Agak2 dah berapa lama aku x update.Entah lorhhh...x sempat nak count pon.Bukan x nak update tapi keadaan pesekitaran serta faktor pemangkin sbb tu x sempat.Yeahhhh...now aku dah kembali belajaq.Boleh dikatakan setiap hari sure mesti ada assigment.Jgn ingat bdak2 matrik nie x dak assigment ka!!! Owhhh....plis ok.Yupsss now aku kat matrik satu tempat yg tak terlintas pon aku nak pi tapi mungkin nie dah rezeki aku go on jer...

Aku rasa dah nak sampai sebulan kat sini dan dah boleh nak sesuaikan  diri.Kalau first2 masuk tu asyik silap masuk kuliah la cari kelas tak jumpa mcm2 tau kenangan dia..tapi biarlah rahsia.

Ok la...x dapat nk mengarang coz nak prepare untuk Quiz...

Wasalam....
Terima Kasih

Saturday, June 4, 2011

Losing...

Assalamualikum semua.....






throughout my life, i have always been afraid of losing the people i love.
but then,sometime i wonder 
is there anyone out there afraid of losing me..?


Hey kalian semua thanks coz sudi singgah blog aku yg tak seberapa nie.Setiap apa yg aku tulis nie sekadar coretan dan permehatian aku yg masih mencari haluan dlm hidup.Tapi bukanlah bermaksud sekarang nie aku tak dak haluan.Cuma aku rasa perjalanan yg aku lalui sekarang tak seperti yg aku inginkan dan terlalu jauh dari apa yg aku inginkan.Selalunya apa yg kita impikan tidak akan berlaku dan sebaliknya yg terjadi tapi aku bersyukur dgn perjalanan dan aku ingin melihat apa yg akan berlaku pada aku lima tahun akan datang.Di manakah aku akan berada..??

Berbalik kepada entri aku kali nie.Korang pernah rasa losing something tak dlm life korang. Mesti rasa frust gila-gilakan sampai tertonggeng.For sure pernah.Terutama sekali bila kehilangan org tersayang dlm family korang atau apa2 yg berkaitan tapi kat sini tolong betulkan maksud yg aku ingin sampaikan bukannya frust bila "putus cinta" ok tu bukannya losing tu dah jadi penyakit jiwa.Aku rasa sesetengah tu kalau kucing hilang atau mati pun mesti rasa nak bunuh diri.Nangis jer kerja korang yela mana boleh dapat pengganti betul tak.So better korang hargai apa yg ader sekarang.Belailah family korang sebaik mungkin.Jaga haiwan peliharaan korang tu mcm nyawa korang sendiri tau.Sebab kita hanya akan ada ia sekali dlm hidup kalau ia hilang ia akan pergi selama-lamanya.



Terima Kasih

Thursday, June 2, 2011

Assalamualikum...





Malu adalah lambang iman yang akan membawa seseorang ke syurga. Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud:

“Malu dan amanah adalah perkara yang mula-mula sekali hilang dari dunia ini, sebab itu mintalah dengan Allah untuk kedua-duanya.” (Riwayat Bukhari)
Nilai malu seorang wanita,dapat menghindarkan diri mereka daripada berbuat maksiat. Malu berbuat maksiat bukan sahaja perlu ada kerana tidak mahu menerima cemuhan dan pandangan serong daripada masyarakat, malah malu itu perlu ditanam dalam diri setiap wanita kerana malu itu adalah sebahagian daripada iman.
Sifat malu itu bukan sahaja mencerminkan kemanisan akhlak dan ketinggian akidah seseorang wanita. Malah, ianya dapat memelihara diri wanita itu sendiri daripada kehinaan dan kemusnahan peribadi secara beransur-ansur. Percayalah bahawa sifat malu tidak akan menyisihkan anda dari arus globalisasi. Malah, anda akan lebih berkeyakinan serta jelas dengan tujuan anda untuk melakukan sesuatu perkara.
Rasulullah s.a.w bersabda: “Aku melihat ke dalam syurga, maka aku melihat kebanyakan penduduknya adalah fuqara (orang-orang fakir) dan aku melihat ke dalam neraka maka aku menyaksikan kebanyakan penduduknya adalah wanita.”
(Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Ibnu Abbas dan Imran serta selain kedua-duanya.)

Imam Qurthubi rahimahullah menjelaskan hadis di atas dengan pernyataannya:

“Penyebab sedikitnya kaum wanita yang masuk syurga adalah hawa nafsu yang mendominasi pada diri mereka, kecenderungan mereka kepada kesenangan-kesenangan dunia, dan berpaling dari akhirat kerana kurangnya akal mereka dan mudahnya mereka untuk tertipu dengan kesenangan-kesenangan dunia yang menyebabkan mereka lemah untuk beramal…”

Terima Kasih

Contengan Jalanan by Hlovate

Assalamualaikum semua....

Nie part kedua

Hey  semua sekarang aku teramat gembira coz dah dapat  khatam novel nie puas aku cari last2 jumpa gak kat bookstore, novel nie  lambat  sampai area utara.Aku dapat nie pun secara tak sengaja happy sangat bila dah jumpa novel nie and terus beli.So sesiapa yg dah baca novel nie aku ucapkan tahniah kat korang tau bagi yg tak pernah  dengar citer pasal Hlovate nie salah satu novel dia yg terbaru. Ok kat sini meh aku nak citer pasal novel nie ok.Berdasatkan tajuk yg tertuliskan kat atas tu ' contengan jalanan' berkaitan sebuah perjalanan untuk mencari sebuah erti kehidupan.Novel nie aku rasa padat dengan contengan perjalanan kehidupan manusia untuk mencari Allah S.W.T untuk mengenal sebuah erti kehidupan yg sebenar.

Life is full of answer waiting to be discovered by -HLOVATE-

My similitude and that of the life of this world is that of a traveller who took a rest at minday under a shade of a tree and then left it.-

Hidup kita ini hanyalah seketika sahaja.Pencarian amal perlu disegerakan untuk melengkapkan diri kita menghadapi sebarang kemungkinan yg bakal berlaku ini kerna kita tidak akan kekal selama-lamanya di dunia ini.Pencarian mengena erti hidup oleh Chad dan Fend terkandung seribu makna.Aku pasti novel ini dapat memberi input menarik kalau korang betul2 baca dan menghayati hasil penulisan Hlovate nie.

 


The man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th...


No secret, no lies
Naked words coming down 
tumbling from the tainted skies
Littering even dirtier streets
mucked by he and she, and their shady train,,,,
 
Aku hormat gila dgn cara penulisan nie.Boleh dikatakan memberi inspirasi bagi pembaca dgn olahan citer dia memang best.So aku promote kat korang nie wajib cari tau novel nie.Kalau sesiapa yg dah baca bagi pendapat korang kat aku tau.
Terima Kasih

My Girl Theme Love is Hard


Love can be hard in your life coz you can't handle all about it..
So think's about it..





Nie semua gara2 duk rewind blik citer nie
tu yg excited lebih masukkan semua lagu citer nie



Terima Kasih

Wednesday, June 1, 2011

Apa Bezanya...

 Assalamualikum....





Cinta - Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)


Sayang - Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain  sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)


Suka - Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)


Minat - Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )

Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu.Just copy not from me ok.Tapi kadang2 tu kita sendiri pun tak tahu sama ada perasaan itu cinta,suka atau minat.Mungkin ini semua diluar jangkaan kita semua tu la yg dinamakan perasaan kita tidak dapat menentukannya.So fikir-fikirkan sama perasaan itu cinta,suka atau minat.

Terima Kasih

Tuesday, May 31, 2011

Bila kita hidup berdikari

Assalamualaikom semua...



Okey kat sini aku nak citer sikit mcm mana life kalau kita hidup berdikari stay away from family katakan.Kadang2 tu time nie la kita nak belajar semua benda.Dulu klu dgn family kalau nak bangun  pagi jer aku sure mesti mak korang yg kejutkan korang kalau tak lagi matahari tak tinggi mesti tak bangun betul tak. Breakfast pon org siapkan macam puteri raja gitu. Siapa yg tak nak kalau macam tu. Ok sapa sokong penyataan aku tu tapi aku tak macam tu tau awal2 lagi dah bangun kalau tak caya cuba call mak aku.Mesti mak aku cakap aku nie budak baik.Weh aku tak rasuah mak aku tau ....

Tapi ada lagi benda yg lebih best yg perlu kita belajar bila stay away dari family.Time tu juga ler korang dapat belajar macam mana nak basuh baju sendiri kalau tak dak washing machine, tu lagi la teruk tahap arnab korang kena berdikari.Pada masa yg sama korang juga kena belajar cara2 nak iron baju, yela dulu asyik mak or maid2 korang jer buat time tu la korang dapat rasa keseronokkan iron baju nie special sekali bila baju yg kurang iron tu terbakar menangis tak berlagu tau nie berdasarkan pengalaman aku terbakar sehelai baju sekolah aku time kat hostel dulu.Kalau tak silap aku start iron baju sendiri form 1.Hurmm...ok la daripada org yg mengharapkan org lain.
Bagi perempuan pula time tu baru nak try2 masak.Tapi rasanya makan tu beli kat kedai jer.Yela perempuan sekarang so busy.


Masa nie juga la korang dapat belajar mengenali member2 korang yg mana dapat jadi teman sejati atau teman hanya sekadar peneman ketika time happy.Alah time nie juga la korang dah mula nak cari life baru. Mula nak cari pasangan untuk bercinta bagi sesiapa hormone terlebih.Time nie juga la tahap permikiran korang akan lebih matang.Korang mungkin dah boleh fikir dan merancang perjalanan hidup korang pada masa hadapan dan tahu baik buruk sesuatu perkara sebelum korang buat.

Tapi agak malang bagi sesiapa yg tak nak cuba hidup berdikarai nie.Macam perkara yg tak pernah kita buat akan kita buat sebabnya nak try pengalaman baru dlm hidup.Orang cakap tak salah kalau kita try sesuatu yg baru agar ia boleh dijadikan panduan untuk kita pada masa yg akan datang.

Ok aku nak tanya boleh tak korang banyangkan bila seseorang anak lelaki or perempuan yg tak pernah stay away dgn family anak emas katakan tiba2 jer berpisah.Macam mana life diorang nie? Mesti tidor pun tak lena makan pun tak lalu.Kalau ada yg macam tu lagi senang citer jimat sikit belanja sebab makan pun tak nak.Aku ada sorang member nie just pergi plkn jer, tu pun tak boleh nak stay away dgn family.Member aku nie lelaki tau bukan perempuan mesti every night nangis sambil peluk baju mak dia.Betul tak.Tapi jangan bunuh diri sudah.So fikir-fikirkan apa yg terbaik untuk korang...


m


ps:/Lagu nie aku dengar best bila sorg cikgu time hari guru dy nyanyi,Sedap kot suara dy..

Terima Kasih

Monday, May 30, 2011

hey a.k.a semekom semua.....















don't give up in our life coz we have a long journey...

Terima Kasih

For A Reason..

hey a.k.a semekom.....





we must know why we live until now. And we must know that our life is shorts time so you must make it simple and enjoy what we do.To be okay for our family and what we do after that and for special someone when we meet and last for our relationships with our best friends.What i do today is my memories for me. Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever and Life's blows cannot break a person whose spirit is warmed at the fire of enthusiasm.That what i want to says about life ...


Terima Kasih

Time budak sekolah...^_^

Salammm...



Rindu time nie..
Tapi dah tak nak pakai baju sekolah balik..










dr kiri mira, nurul n umie..
sure dlm pic nie aku ada

ps : tak nak letak banyak gambar nnti blog jadi lambat loading..
Terima Kasih

Thursday, May 5, 2011

Suka- Suki....




http://munsyi.tumblr.com/


Hey assalamekom.....
comel x pic tu.Suka-suki jer aq masukan pic tu..
Ok..daaaa~
Terima Kasih

Wednesday, May 4, 2011

fReNds..

ALLAH

aturkan antara kita satu pertemuan
dlm kehidupan ini,

dlm satu pertemuan ditetapkan dua hati,
saya dan awak,
aku dan engkau,

dlm dua hati diberikan tiga rasa,
sayang,kasihan,kesusahan,

dlm tiga rasa itu  diselitkan empat tujuan,
berkenalan,berteman,berkawan dan bersama,

dlm empat perkataan itu tersembunyi lima perkataan,
teman baik selalu disisi,
dlm lima perkataan itu tersembunyi enam impian,

iaitu

sayang,kekal,setia,mengerti,menghargai dan mengingati,

dlm perkataan terserbut tersimpul pula tujuh huruf iaitu,
'SAHABAT' 

tapi pernah tak terfikir sampai bila kita akan bersahabat
dan sampai bila kita akan kekal

***********************

http://munsyi.tumblr.com/


penting utk mendapatkan sahabat setia
tapi pencarian dlm kesetian sukar dicari sbb ia amat berharga

***************************



Terima Kasih

Life..

assalamekom semua....


Pagi tadi kluar jap gi alor starmall.Sbb nk wusya novel baru dan nak beli barang sikit.Aku gi dgn akak la sapa lg my bodyguard disebabkan kak aku cuti so kena la temankan anak dy kena tinggal kat umah.Huhuhu..kesian  nanti  (maksu) bagi upah .Nak cari novel  contengan jalanan by hlovate tapi x kluaq lagi kat sini.Lepas tu gi mkn mcd akak  yg belanja.Thanks ok lain kali belanja lagi.Stop tentang tu.

Aku nak tulis benda lain la.Tadi aku tengok ramai bebudak sekolah yg merayap kat mall tu klu x silap hari nie still sekolah,aku x lupa lg walaupon dah beberapa bulan aku tinggal alam persekolahan.Dah la pakai baju sekolah,merokok plak .Korang rasa megah sangat ker bila pakai baju sekolah dan smoke tepi2 mall mcm tu, mungkin dah rasa hebat dan handsome tahap arnab  tu.Kadang2 terpikir jugak mcm mana life budak2 nie.Ada dari family yg kaya tu pun boleh jadi mcm tu.Hurmm....tapi yg amat malang dari family yg susah or sederhana mak ayah dah la harap kita study last2 buat benda yg tak elok.

Weh apsal  terpikiq benda nie.Bukan apa sebenarnya nak timbulkan kesedaran dlm diri  sendiri bukannya nak hina budak2 tu.Cuma sekarang dah boleh fikir dan nilai sesuatu perkara sebab tu  terpikir pasal nie...


Terima Kasih

Monday, May 2, 2011

Ada apa dgn KSAH..?

KSAH here...
KOLEJ SULTAN ABDUL HAMID

nie la KSAH TU..\




Assalamekom semua ...


Nie la yg aq nak story. KSAH or SACH full name dy kolej sultan abdul hamid.Weh nie bkn sekolah lelaki ker.Yup nie sekolah lelaki yg boleh dikatakan top5 kat kedah nie tau.Apa kena mengena aq dgn sekolah nie.Memang akan ada kena mengena..

KSAH
view of ksah




tengok student perempuan sikit jer..


Terima Kasih

Sunday, May 1, 2011

beauty with brain in Life..

Hey hey !!!!
Cantik itu subjektif ! Lain org, lain pandangannya."Beauty with brain"....itu lagi penting.Kecantikan yg ada mungkin akan lebih menyerlah jika seiring dgn kebijaksanaan akal yg kita ada.Sejauh mana pun kita belajar kalau x reti nak guna tiada guna juga nanti.Lebih baik jika kita tahu menggunakan akal fikiran secara bijak dan berhemah.Biarlah menjadi cantik di luar dan di dlm agar kita kelihatan lebih seimbang like a 'balance diet'.Tak perlu nak overdos kalau kita pandai menggunakan nikmat yg diberikan jgn tersalah guna sudah nanti lain jadinya.


Seseorang akan lebih menyerlah dari setiap aspek bila kita pandai menyesuaikan diri dlm setiap keadaan tak kira la dlm hujan atau panas yg dasyat lagi bila puting beliung melanda.Mungkin itu boleh menjadikan kita sebagai perfect girl or boy but not to losin'it.Ok setiap kita ada kecantikan dan kebijaksanaan yg tersendiri so gunakan sebaik mungkin.Pada pandangan aq life nie should have a balance between beauty and brain but the most important thing is to follow what u think is true or not in our life.Fakta utama yg aku nak story kat sini setiap benda yg kita lakukan atau pilih itu pilihan kita sendiri sbb tu  kita  x payah kisah dan risau sama ada kita nie cantik atau tak yg penting kita ada powerful brain yg dapat mencantikan diri kita.
Terima Kasih

Saturday, April 30, 2011

tak jahat tapi nakal cikit jer....

hey semua...


terasa minggu nie memang terajin utk update blog nie.Yela as penggangur terhormat so5 bowink.
terselak pic lama2 dlu.So sweet la time sekolah nie.Mau x sweet, everyday dan setiap masa pakai baju kurung je terutama time prep ' purple colour '.Alah bkn  nak citer pasal baju pon nie nak story pasal kelas sivik.
Mungkin sbb nak tanamkan semangat sivik tu la sbbnya klas nie diwujudkan.Tapi time sivik nie bkn pernah belajar pon hanya sekadar nama ja kot.Ok la salalunyan time sivik nie buat hal sendiri.Siap homework,time untuk abiskan novel or time to sleep.Dasyat gak...sampai ada yg tidoq x ingat dunia.

Boleh dijadikan satu citer aku dan teman2 terbaik , rasa mcm ustaz x nak masuk kelas so kami pon berhijrah la ke library ramai2.Kami x ponteng ok..Cuma pi library.Nak citer best lagi hari tu ustaz masuk klas tengok hilang yg tinggal pon 4/5.Mesti la naik angin..ustaz ingat kami ponteng.Huhuhuhu...sedih kami budak baik mana pernah ponteng tu first time buat....


Lagi benda yg pling tak suka time pj.Bebudak laki memang excited tapi kami permpuan nie kureng skit.Ckg ok baik..tapi memang x suka pj la senang citer.Pernah skali putuskan semua x nak masuk klas pj bdak permpuan jer.Ok duk dlm klas buat hal sendiri siap homewrk buat la apa yg patut.Tetiba nak jadi citer ckg Su alah ckgu agro masok awal dlm klas tengok kami jer ada dlm klas so soal punya soal terjawab la juga heheheh...kami x masuk klas pj. Hurmm...x pasai dpt free motivasi dan sedikit hadiah.Tu la sapa suruh buat salahkan dah kena...Nasib my stepmother x dpt info tu.Klu ckgu wan tau terbakar abis makmal kimia tu.Tapi syok jugak walaupon kemarah..


Bkn selalu buat salah.Tapi klau buat salah mesti kantoi.Itu bermakna ALLAH sayang kita.Org selalu cakap kita boleh belajar sesuatu dr kesilapan so ambil la sebagai pengajaran.Walau x penting mana pon kelas tu jgn kita ambil sambil lewa.Walau sebaik mana ckgu tu pon jgn kita abaikan.
Terima Kasih

Saturday, April 23, 2011

1999.90% aku pasti

assalamekom....

Weh dh seminggu aku x update blog nie...
 Mood hari nie aku terlebih rajin aq terlah berjaya menjelaja......Wowww dah lama x buat keja mcm nie walaupun tak dapat gaji..hahahah..clap for me please.


Sekarang aku pasti jamin  rasa  yakin dan comfrm 1999.90% lepasan SPM yg seumur dgn aku mesti otak tengah pusing nak sambung balajar kat mana.Mesti la nk masuk U tapi x tau la kot ada yg nak masuk tadika balik yela sbb terlampau rindu time sekolah zaman dulu kala.

  • weh nak sambong mana nie...?
  • dah dpt belom tawaran U...??
  • nak bik kos apa lepas nie..???
  • minat ka kos tu...????

Dan soalan sewaktu dgnnya yg selalu ditanya.Selalunya sekarang nie mesti kita pilih berdasarkan minat klau x dak minat mcm mana nak carry kos tu.Tapi , tapi dan tapi ada setengah tu kena ikut cakap family.Memang la sedih sbb kita x dapat capai impian or apa yg kita nak tapi pernah tak terpikir semua yg ditentukan family tu ada baiknya.Mungkin itu yg terbaik untuk kita.Sesetengah org when hidup ditentukan oleh family lebih berjaya dr pilihan kita sendiri.Betul tak cepat sokong aku1999.90%.






Trend zaman sekarang habis  jadi jer cikgu senang citer.Korang ingat nak jadi ckgu nie senang ker.Walaupun bidang nie slalu jer dipandang rendah tapi klu tak der ckgu mana  dtg students straits A tu..Ungkapan perguruan memang mudah disebut tapi hanya yg layak mampu bergelar guru.


Sekarang nie setinggi mana pun pelajaran seseorang tu kalau tak pandai rebut peluang yg ada tak guna juga.Bukan sekadar segulung ijazah  yg menentukkan kita pada masa hadapan tapi keupayaan diri sendiri untuk survive dlm hidup nie.Walaupun seorang tu mempunyai PHD pun  kalau tak digunakan sebaik mungkin tak kemana juga.

Selalunya untuk mendapatkan yg terbaik dlm hidup perlu kita korban sesuatu agar kejayaan dan kesenangan dapat kita kecapi pada masa akan datang.So fikir2kan la....Perancangan untuk kita bukan untuk memusnahkan kita tapi perancangan untuk membuat kita berjaya.






 


Terima Kasih

Saturday, April 16, 2011

FOR....



FOR EVERYTHING YOU HAVE MISSED , YOU HAVE GAINED SOMETHING ELSE, AND FOR EVERYTHING YOU GAIN, YOU LOSE SOMETHING ELSE 







Terima Kasih

Huahuahuahau....

HUAHUAHAUHAUAHAUAHUAU...
when kegilaan melanda..
tengah frust gila GilA Gila gila nie...........

Nak nangis pun ada tapi saboq2..
saboq je la...
mcm mana aq ter-miss benda tu..
cepat bonar dy punya closed date....
ruginya... 
tak sempat aq nak isi..
but it's ok 
dah x dak rezeki nak wat mcm mane...


******************************* 
 

Terima Kasih

Tuesday, April 12, 2011

I want to say for you...

 i want to say for you

"Met you as a stranger
Took you as a friend
Hope we meet in Heaven
Where friendship never ends"

"People never know how special someone is until they leave, but maybe sometimes its important to leave, so they are given that chance to see how special that someone really is!" 





"True friends are never forgotten, they live within our hearts and souls.... forever , and always , dancing on our stage of memories." 

"Memories last forever pictures may not." 
  Hurmm,,..nak cari kucing yg real tak sempat
pic je yg boleh bagi

SO I WANT TO SAY

HAPPY BIRTHDAY MILA
SWEET 18 Y/O








Terima Kasih

© My Destiny | Design By Blog Bingkisan Hati